به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، از جمله اهدافی که برای سد و نیروگاه چمشیر در نظر گرفته شده است، باید به توسعه بیش از ۷۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ایجاد دهکده گردشگری، تأمین آب شرب با کیفیت ساکنان اطراف و پایین دست سد و نیز تولید برق به میزان ۵۲ هزار مگاوات در سال اشاره کرد. اهداف مهمی که در صورت تحقق و اجرایی شدن میتواند نقش غیرقابل انکاری در توسعه و رونق اقتصادی منطقه داشته باشد و پیش از هر گروه و یا مجموعهای، منافع فراوانی را برای ساکنان بومی منطقه به همراه داشته باشد.
برخلاف مخالفتهای جسته گریختهای که عمدتاً توسط افراد غیرکارشناس و نیز غیربومی پیرامون آبگیری سد چمشیر مطرح میشود، بررسیها نشان میدهد اهالی منطقه و مردم محلی اطراف سد به صورت جدی در انتظار آبگیری سد و بهره مندی از مزایای پرشمار این پروژه عمرانی بزرگ هستند.
منشأ اصلی شوری آب ارتباطی با سد ندارد
هدایت فولادی، یکی از اهالی بومی منطقه که کارمند شرکت نفت و گاز گچساران است، در رابطه با این سد و حواشی آن به خبرنگار ما گفت: بنده اصالتاً ساکن روستایی به نام چمشیر هستم که به واسطه آغاز عملیات ساخت و ساز سد تخلیه شد. اهالی روستای ما و ۸ روستای دیگر سالهای سال از آب رودخانه زهره در بالادست سد برای شرب استفاده میکردند و اصلاً موضوع شوری آب در قسمتی که سد احداث شده است، موضوعیت ندارد.
وی با اشاره به شائبه شور شدن آب سد در صورت آبگیری ادامه داد: کانون اصلی شوری آب رودخانه در پایین دست سد قرار دارد که اصلاً ارتباطی به سد ندارد و همانطور که گفتم ما شاهدان زندهای هستیم که سالها در بالادست سد زندگی کرده و از آب چشمههای اطراف رودخانه زهره برای شرب استفاده میکردیم.
این شهروند ساکن در شهر دوگنبدان درخصوص ریشه شائبههای مطرح شده درباره شور شدن آب سد اضافه کرد: اطراف رودخانه زهره کوههای گچی وجود دارد که چشمهها و رودهای فرعی از آنها عبور کرده و به رود اصلی میریزد، شاید برخی تصور میکنند این کوههای گچی در واقع کوههای نمکی هستند، ولی این تصور درستی نیست.
آبگیری، ساکنان اطراف سد چمشیر را منتفع خواهد کرد
وی با تأکید بر اینکه اهالی منطقه و اطراف سد، چشمانتظار آغاز بهکار این سد هستند، افزود: بر اساس آنچه ما میبینیم و میدانیم سد چمشیر به یکی از زیباترین سدهای ایران و جهان تبدیل خواهد شد و علاوه بر توسعه زمینهای کشاورزی و مراتع سرسبز منطقه، به تحولی بزرگ در حوزه گردشگری منجر خواهد شد که همه اینها در مجموع مردم شهرستان به ویژه ساکنان اطراف سد را منتفع خواهد کرد.
این شهروند با انتقاد از کسانی که مخالف آبگیری سد چمشیر هستند، خطاب به منتقدان گفت: این سد از سال ۱۳۷۳ در حال بررسی و مطالعه بوده و از سال ۱۳۹۱ عملیات احداث آن آغاز شده است، منتقدان تا الان کجا بودند و چرا قبلاً انتقادات خود را بیان نمیکردند؟
وی ادامه داد: با اطلاعاتی که ما داریم و آنطور که کارشناسان این سد اعلام کردهاند، برای اطمینان از سلامت آب پشت سد بیش از ۶۰۰ گمانهزنی در بستر و بالادست سد انجام شده و دانشگاهها و مراکز معتبر علمی در این مطالعات نقش داشتهاند.
اینجا مخالفتی پیرامون آبگیری وجود ندارد
یاسر زمانی نژاد، یکی دیگر از اهالی منطقه که به عنوان دهیار دهستان باباکلان (یکی از دهستانهای بخش مرکزی گچساران) فعالیت میکند نیز در رابطه با سد و حواشی آن گفت: همه اهالی روستاهای منطقه با آبگیری سد چمشیر موافق هستند و اینجا مخالفتی پیرامون آبگیری وجود ندارد.
زمانی با بیان اینکه منشأ اصلی شوری آب رودخانه در پاییندست سد قرار دارد، افزود: بسیاری از شائبههایی که پیرامون سد در فضای مجازی و رسانهها مطرح میشود اشتباه است و برخلاف ذهنیتی که برخی افراد تلاش میکنند با اهداف سیاسی و ... بسازند و مدعی هستند با آبگیری سد چمشیر منطقه ما نابود میشود، من میخواهم بگویم اتفاقاً آبگیری سد به آبادانی منطقه ما کمک میکند و علاوه بر توسعه کشاورزی، توسعه گردشگری منطقه و در نتیجه اشتغالزایی را به دنبال خواهد داشت.
بخشدار مرکزی گچساران: در بستر سد اثر فاخری به لحاظ میراث فرهنگی نداریم
علی محمد آقایی بخشدار مرکزی شهرستان گچساران نیز در گفتوگو با (پاون)، پیرامون شائبههای باستان شناسی و میراث فرهنگی منطقه گفت: در بستر سد و مناطقی که به زیر آب خواهد رفت ما اثر فاخر یا ارزشمندی به لحاظ میراث فرهنگی نداریم و نتیجه کاوشهای باستان شناسان نیز این موضوع را تأیید میکند.
وی ادامه داد: با این وجود در بالادست سد و در منطقهای که «دامن عروس» نامیده میشود ما یک قلعه داریم که به دوران حسن صباح در قرن ۵ هجری قمری بر میگردد که این قلعه نه تنها در آبگیری آسیب نخواهد دید بلکه در برنامه جامع دهکده گردشگری سد به آن اشاره شده و قرار است به عنوان یکی از مجموعههای فرعی گردشگری فعال شود و گردشگران با قایق به نزدیکی قلعه منتقل شوند و از آنجا بازدید کنند.
این مسئول محلی منطقه نیز با تأکید بر اینکه اهالی روستاهای اطراف امیدوارند با آبگیری سد چمشیر زندگی و کسب و کار آنها متحول شود، افزود: سد چمشیر تنها در منطقه ما به توسعه کشت آبی در ۱۴ هزار هکتار از اراضی منجر خواهد شد و دامداران و کشاورزان بسیاری را از این محل منتفع خواهد کرد.
وی در ادامه با رد شائبههای مطرح شده پیرامون شور شدن آب رودخانه پس از آبگیری سد اضافه کرد: مردم محلی سالهاست اینجا زندگی میکنند و قرار است سالهای سال نیز اینجا زندگی کنند؛ لذا اگر مسئلهای بابت شوری آب وجود داشت، اولین کسانی که باید نگران این موضوع میشدند همین مردم بودند.
بخشدار مرکزی شهرستان گچساران در پایان گفت: شهرستان گچساران و به ویژه اطراف رودخانه زهره در زمستان و بهار به شدت سیلابی است و این سیلها بارها به سازههای عمرانی مثل پلها و خانههای مردم آسیب زده است و انتظار میرود با آبگیری سد و مدیریت منابع آب ما شاهد کاهش تهدید و خسارتهای سیلابها نیز باشیم.